Upplysning inför lån av pengar

De lån (privatlån, snabblån, kontokrediter) som presenteras på denna sida och tillhandahålls av de långivare/låneförmedlare vi samarbetar med erhålls utan någon säkerhet. Detta leder till att långivarens risk är högre och de har därför högre räntor än vad du skulle få med exempelvis ett bolån där en bostad är pantsatt.

Att tänka på när du ska låna pengar

Det är viktigt att du själv, innan du accepterar ett låneerbjudande från någon av långivarna eller låneförmedlarna här, säkerställer att du har råd att leva och betala tillbaka lånet och medföljande kostnader. Det kommer göras en kreditprövning på dig vid ansökan, som visar på om du klarar av att betala tillbaka lånet. Det kan dock finnas omständigheter som bara du känner till och som inte visar sig i en kreditprövning. Därför är det ytterst ditt, låntagarens, ansvar att överväga att låna pengar eller inte.

För sena inbetalningar av ränta och amortering på lånet leder till ytterligare kostnader, som dröjsmålsränta, påminnelseavgift, inkassoavgift och kan vidare leda till en skuld hos Kronofogden.

Söker du stöd i budget- och skuldfrågor har kommunen du bor i en skyldighet att hjälpa dig med detta. Läs mer om detta hos Konsumentverkets vägledning.