Vanliga frågor

Här listar vi några av de vanliga frågor som kan dyka upp då man söker efter lån och besöker vår sida. Har du någon fråga som inte finns med här och vill ha svar på ber vi dig kontakta oss eller eventuell långivare i fråga.

Nej, vi inte är en långivare utan en jämförelsesajt för smslån och privatlån. Vi har samlat 45 st långivare så att du kan hitta det lån som bäst motsvarar dina krav.

Använd vår sökmotor för att hitta det lån som passar dig. Du kan filtrera långivare på lånebelopp, återbetalningstid, lån trots betalningsanmärkning, lån utan UC, åldersgräns etc. När du har hittat den långivare som motsvarar dina lånekrav klickar du på "Ansök nu" i sökresultatet. Följ de instruktioner som följer hos respektive långivare.

UC (Upplysningscentralen) är en kreditupplysning som görs på dig som privatperson. Det är lag på att varje långivare gör en kreditupplysning på dig innan du får utbetalning på ett lån. Vid för många UC-förfrågningar på sig kan din kreditvärdighet att sjunka och därmed få det svårare att ansöka om lån. Kreditupplysning via Creditsafe, Bisnode Kredit etc. är att föredra om du vill undvika att få för många UC-förfrågningar.

Vissa av långivare tar en kreditupplysning från UC på dig när du ansöker om ett lån. Vissa långivare använder andra bolag, som Bisnode eller Creditsafe, för kreditupplysning. Vill du hitta långivare som inte tar UC kan du göra detta lätt via vår sökmotor genom att bocka för rutan "Tar ingen UC", eller se sidan om lån utan UC.

Ja, många långivare erbjuder lån trots att du har betalningsanmärkningar sen innan. Dock är det viktigt att du inte har ett aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Räntan sätts individuellt av långivaren. Beroende på hur bra din kreditvärdighet är sätts räntan därefter. Du får alltid information vilken ränta som gäller innan du accepterar lånet.

Detta skiljer sig från långivare till långivare. Oftast ligger spannet mellan 1-2 bankdagar. För att se specifikt vilka utbetalningsregler som gäller för din långivare, läs sektionen om utbetalning i resultatlistan. Eller se listan över lån med utbetalning direkt under öppettider.

Ja, kostnaderna för dina lån är avdragsgilla med ett avdrag på 30% på räntekostnaderna. Detta är oftast något som sker automatiskt då långivarna rapporterar in kontrolluppgifter till Skatteverket. I samband med din deklaration kommer dessa siffror att redovisas.

Oftast tar det någon bankdag innan du får dina pengar på kontot. Mindre aktörer som erbjuder sms-lån erbjuder dock helgutbetalningar till vissa bankkonton.

Oftast beror det på att du inte uppfyller de villkor som långivaren kräver i form av hur gammal du är, om du har betalningsanmärkningar, hur stor deklarerad inkomst du har etc. En annan anledning kan vara att din kreditvärdighet är låg på grund av att du har för många UC-förfrågningar på dig.

En högkostnadskredit är ett lån där den effektiva räntan är högre än 30 % + aktuell referensränta. Referensräntan uppdateras varje halvår vilket därmed även gränsen för vad som är en högkostnadskredit gör.