Privatlån

Jämför lån hos upp till 40 långivare genom kostnadsfri och icke-bindande ansökan.

Sambla

Hur fungerar det?

Så går det till att ansöka om privatlån

1

Fyll i ansökan

Fyll i vårt lånefomulärt. Det tar endast 2 minuter och är helt kostnadsfritt.

2

Jämför låneerbjudande

Få låneerbjudanden direkt. Vänta upp till 24 timmar så alla långivare hinner svara.

3

Välj det bästa lånet

Välj vilket du lån du vill ansöka om och signera skuldebrevet med BankID.

Allt du behöver veta om Privatlån

Privatlån, även kända som blancolån, är en typ av lån där du som låntagare inte behöver ställa någon form av säkerhet, såsom din bostad eller bil, för att låna pengar. Det här gör privatlån till ett flexibelt alternativ för en rad olika finansiella behov, från att renovera hemmet till att konsolidera befintliga skulder. I den här artikeln tar vi en djupgående titt på vad privatlån innebär, dess fördelar och nackdelar, samt vad du bör tänka på när du jämför olika lånealternativ.

Vad är ett Privatlån?

Ett privatlån är ett osäkrat lån, vilket betyder att långivaren inte kräver någon form av säkerhet för att bevilja lånet. Lånebeloppen varierar vanligtvis mellan några tusenlappar upp till flera hundra tusen kronor, och återbetalningstiden kan sträcka sig från ett till flera år. Räntan på privatlån är oftast fast, vilket innebär att du betalar samma månadskostnad genom hela lånets löptid.

Fördelar

  • Flexibilitet: Du kan använda pengarna från ett privatlån till nästan vad som helst, från att finansiera större köp till att samla ihop och betala av andra skulder.
  • Inget krav på säkerhet: Eftersom privatlån är osäkrade behöver du inte riskera din egendom som säkerhet för lånet.
  • Snabbhet: Ansökningsprocessen är ofta snabb och enkel, med digitala ansökningar och snabba beslut. I många fall kan pengarna betalas ut inom några dagar.

Nackdelar

  • Högre räntor: Eftersom långivaren tar en större risk med osäkrade lån kan räntorna vara högre jämfört med säkrade lån.
  • Ökad skuldsättningsrisk: Det är viktigt att inte låna mer än vad du realistiskt kan betala tillbaka. Överskuldsättning är en risk, särskilt om du inte har en stabil inkomst.

När du jämför privatlån

Att jämföra privatlån är en viktig del av processen för att hitta det bästa lånet för dina behov. Här är några faktorer att tänka på:

  • Ränta: Jämför den nominella räntan samt den effektiva räntan, som inkluderar alla lånekostnader uttryckt som en årlig procent av lånebeloppet.
  • Löptid: Längre löptid innebär lägre månadskostnader men högre total kostnad över tid. Välj en återbetalningstid som balanserar månadskostnaden med den totala kostnaden för lånet.
  • Avgifter: Se upp för uppläggningsavgifter och andra administrativa avgifter som kan påverka lånets totala kostnad.