Lån med betalningsanmärkning

Jämför lån hos upp till 40 långivare genom kostnadsfri och icke-bindande ansökan.

Sambla

Hur fungerar det?

Så går det till att ansöka om lån med betalningsanmärkning

1

Fyll i ansökan

Fyll i vårt lånefomulärt. Det tar endast 2 minuter och är helt kostnadsfritt.

2

Jämför låneerbjudande

Få låneerbjudanden direkt. Vänta upp till 24 timmar så alla långivare hinner svara.

3

Välj det bästa lånet

Välj vilket du lån du vill ansöka om och signera skuldebrevet med BankID.

Hitta lån med bättre villkor

Om du har en betalningsanmärkning och vill ta en kredit, t.ex. genom att låna pengar, ser kreditgivaren att du misskött en tidigare betalning och det drar ner din kreditvärdighet. Många långivare nekar låneansökan direkt när det finns en betalningsanmärkning, men det finns en del långivare som accepterar lån med betalningsanmärkning. Långivaren tar då hänsyn till om det finns någon motiverad anledning till att man missat en betalning och att läget just nu kanske är helt förändrat. En förutsättning för att man ska kunna få ett lån med en eller flera betalningsanmärkningar är att skulden är betald till Kronofogden.

En betalningsanmärkning kan du få som en följd av att du missar en betalning. Normalt sett brukar företaget du är skyldig pengar skicka ut en påminnelse om att du ska betala fakturan om förfallodatum har passerat. De är dock inte tvingade att göra det. Företaget kan ta det vidare till inkasso som i sin tur försöker driva in den skuld du har. Du får då ytterligare påminnelse om att betala din skuld + avgift, från inkassobolaget.

Om du inte betalar inkassobolaget i tid vänder de sig i sin tur till Kronofogdemyndigheten som driver in skulden. Om du inte betalar nu heller kommer du att få en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningen sparas i register och ses sedan vid kreditupplysningar som görs på dig.

Vanliga anledningar till betalningsanmärkning

Den vanligaste anledningen till att man får en betalningsanmärkning är att man inte betalat en räkning, vilken sedan gått vidare till inkasso och Kronofogden. Enligt Bluestep är de 4 vanligaste anledningarna till detta att man har ett obetalt underhållsstöd, att man har fått en parkeringsbot som man vägrat eller missat att betala, att man inte betalat sin TV-avgift eller att man har obetalt studiemedel. En annan vanligt förekommande anledningar till att man fått en betalningsanmärkning är att man shoppat lite för mycket och har dålig koll på sin privatekonomi, vilket man kan se exempel på i TV-programmet lyxfällan. En mindre rolig anledning till betalningsanmärkning är att man stött på någon motgång fysiskt eller psykiskt i livet. Kanske har man själv eller någon anhörig drabbats av någon sjukdom som av någon anledning lett att man för tillfället tappat sin ekonomiska förmåga.

Hur du undviker betalningsanmärkning

A och O när det kommer till att undvika att få en betalningsanmärkning är att se till att betala fakturor och räkningar i tid. Ett tips här är också att betala fakturan oavsett om du anser att det är fel. Har du t.ex. fått en P-bot, men anser att den är felaktig, så bör du likväl betala den i tid för att parallellt med det eller senare bestrida den och då istället få tillbaka pengarna om du har rätt i saken. Det finns ingen mening att av principskäl låta bli att betala.

Ska du låna pengar? Se i så fall till att du är 100 % säker på att du kommer att kunna betala tillbaka lånet samt den ränta och de avgifter som tillkommer. Se till att du vet exakt hur mycket du ska betala tillbaka och på vilket datum det ska vara betalt. Lägg in påminnelser i dator eller telefon om du har svårt att minnas datum. För att öka chanser till lån kan du ansöka om borgenslån som accepterar betalningsanmärkningar.

Ett bra sätt att få ordning på sin ekonomi, och undvika framtida betalningsanmärkningar, är att göra en budget. Ett enkelt sätt är att utgå från de utgifter och inkomster du har idag. Går det inte jämt upp? Gör små justeringar här och där. Enklast är att skära ner på kostnader, men kanske finns det något extrajobb du kan ta? Konsumentverket/Hallå konsument har ett bra verktyg för att göra en budget. Det tar ca mellan 15 och 25 minuter att göra budgeten, vilket är väl investerad tid. När du sätter igång med ditt budgetarbete är det bra att ha tillgång till räkningar etc så du ser hur stora kostnader du har för boende inklusive el, vatten, internet o.s.v. Vet du inte var du har dina räkningar och andra liknande dokument? Ett tips är att skaffa en eller ett par pärmar och register för att strukturera dina dokument. Bara detta i sig kan leda till att din ekonomi blir bättre. Eftersom du då får en större medvetenhet kring och respekt för din privatekonomi.